TIP: Sushi supermarkt test!

Sushi. Bijna iedereen is er dol op. Nadat de Italiaanse keuken ons land veroverde is er nu de invasie van de Japanse. Ook in de supermarkt is deze snack inmiddels in alle soorten en maten te vinden. Rauwe vis, een beetje rijst, wat zeewier en je hebt sushi, of niet? Een team van experts zocht voor ons uit wat de beste supermarkt sushi is.

Wij kochten de sushi bij verschillende grote ketens; Jumbo, Albert Heijn en C1000. We vonden zowel diepvries sushi als verse varianten.  

De Sushi’s

Sushi A: Josushi van C1000. Deze diepvries sushi wordt in Duitsland gemaakt. 

Sushi B: Yoshino, verse sushi van Albert Heijn. 

Sushi C: Pure Asia, diepvries sushi van Albert Heijn. 

Sushi D: Tai Ryo is de verse sushi van Jumbo.

Sushi E: De diepvries van de Jumbo, die heet gewoon Jumbo sushi.

Het Panel

De eerste sushi expert is Rie Bastiaanse, zij geeft cursussen en demonstraties in sushi-maken. Al haar kennis heeft ze opgedaan door jarenlang te werken in een sushi restaurant in Tokyo. 

De tweede expert is Chef Tají, ook hij geeft cursussen in sushi maken en hij voelt zich erg verbonden met de Japanse cultuur. Voor hem is eten hetzelfde als liefde.

De laatste is Yoko Mast, zij is lid van de Kazaguruma’s. Een clubje van Japanse vrouwen die maandelijks samenkomen. Omdat haar Nederlandse man niet graag naar Japanse restaurants gaat, maakt ze thuis zelf vaak sushi. 


De Test

De eerste sushi set, de verse van de Albert Heijn, valt op het eerste zicht in goede aarde. Bij het proeven loopt het echter mis. Volgens Rie is de gebruikte tonijn afkomstig uit blik en dat vindt ze maar niets. Alle experts vinden de set er goedkoop uitzien. Laat dit nu net de duurste sushi uit de test zijn. Ook de rijst vinden ze niet lekker. 

Over de tweede sushi, de diepvries van de Albert Heijn, is het testpanel unaniem, hij is niet te eten. De sushi-set ziet er plastic uit en de kwaliteit van de vis is beneden alle peil. Rie weigert hem te proeven, ze is bang ziek te worden.

De derde sushi set, de verse sushi van Jumbo is aan de beurt. Iedereen is het erover eens dat hij er mooi uit ziet. Maar het oogt mooier dan het smaakt vertelt Taji, de rijst is te hard en te droog. Het zag er smakelijk uit, maar de inferieure ingrediënten verpesten het geheel. 

Tijd voor de laatste sushi, de diepvries van Jumbo. Ook hier is het testpanel het onmiddellijk eens; het ziet er niet lekker uit. Maar na het proeven draaien ze een beetje bij. De rijst is opnieuw niet lekker maar de vis deze keer wel, gelukkig.


De uitslag

Josushi 6,1
Jumbo Verse 3,9 Albert Heijn, verse 3,8 Jumbo Diepvries 3,7 Pure Asia 1,3

In het algemeen slaagt de supermarkt sushi niet voor de paneltest. Onze experts zijn bedroefd dat wij dit ‘sushi’ noemen. Wat opvalt is dat een diepvries sushi beter in de smaak valt dan de verse varianten. De fabrikanten kunnen nog veel leren besluit het panel.

Bron: Radar AVRO TROS

Advertenties